Boeren op Gods akker

Voorleven, opleiden, uitstralen

Moldavië Special

3 reacties

Van 5 t/m 8 september zijn we naar Moldavie op bezoek geweest bij Joel en Diana Davidse (davidsenews.wordpress.com). Het grappige is, dat zij,  net als wij, al weer bijna vier jaar geleden,op de advertentie van de stichting Romadopt voor een bedrijfleider in Roemenie gereageerd hadden.

 Stagiaires

Vorige week is onze stagiair Roelof aangekomen. Hij studeert aan de HAS in Dronten waar wij ook gestudeerd hebben. We hopen dat we hem nog zo gek kunnen krijgen dat hij zich hier op de weblog even voorstelt.

Een paar dagen later arriveerde Evelien. De stagiaire van Joel en Diana. Ze heeft twee dagen bij ons geslapen waarna we haar naar Moldavië gebracht hebben. Mathias, Judith en Rowan zijn een paar dagen uit logeren geweest zodat we even lekker onze handen vrij hadden.

 Moldavië

De heenreis verliep, buiten de kokende motor om, probleemloos. Halverwege een picknick aan een meertje in Roemenie maakte het vakantiegevoel compleet. Het duurde een uur om de grens over te komen, dus al met al verliep het erg vlot. Wat ons opviel in Moldavië, is dat er minder zwerfvuil ligt als in Roemenie. Ook liggen veel wegen om dorpjes heen waardoor je toch iets sneller door het land heen kan rijden.

Onze bestemming was Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Ergens na het meer een circus en dan in een van de drie flats daar weer naast. De verste flat vanaf de weg. We hebben het in een keer gevonden en konden gelijk aanschuiven voor de avondmaaltijd. Wat een luxe!

Met 6 M/V in een appartement in de stad, zonder kinderen, haalde het “studenten-leven-gevoel” weer naar boven. En dat voelde best goed 🙂

De volgende dag gingen we langs een tweetal bestaande melkveebedrijven en één in opbouw. Het was leuk om te zien en wel vergelijkbaar met de Roemeense situatie. De regelgeving is in Moldavië wel een groot probleem. Of eigenlijk, het gebrek aan regelgeving. Omdat er geen regelgeving is op het gebied van de melkveehouderij, wordt er vaak door overheidsinstanties een heel scala aan regels opgelegd. Overgekeken van Russische (waarschijnlijk vaak erg grootschalige) situaties. Dit maakt het erg lastig om een bedrijf te beginnen, helemaal als je van plan bent om niet mee te doen aan de corruptie. Wat dat betreft hebben we in Roemenie dus toch nog geluk! Er is wel corruptie, maar tot nu toe hebben we alles nog zonder enig geld onder de tafel door kunnen regelen. En dat willen we graag zo houden ook.

De Moldaafse koeien in de buitenuitloop van het bedrijf

 

Jarig op zijn Moldaafs (of Moldoviaans?)

Donderdag was het Maaike’s verjaardag. Dit hebben we gezellig met z’n allen gevierd in Chisinau. Diana gidste ons langs wat toeristische plekken in de stad. Het park, compleet met fontein en bankjes met elektriciteit en wifi, de kathedraal, de kunstmarkt en het parlementsgebouw.

Social networken in het park!

Als klap op de vuurpijl zijn we ’s avonds naar het circus geweest. Het was niet heel erg spectaculair, maar wel leuk. Onze stagiaires beleefden hun circusdebuut toen ze door de clown de piste in gedirigeerd werden om mee te doen aan een act. Toen we de tent uitliepen werd Roelof (typische Hollander met blonde krulkuif) door één van de circusartiesten in het Nederlands aangesproken. Dat bleek een Nederlander te zijn die met een Hongaarse getrouwd was. En de clown was weer met een zus van de Nederlander getrouwd. We hebben nog even staan kletsen en het was best grappig om te horen waarom het nijlpaard de piste niet in wilde en hoe een giraffe vervoerd wordt!

 Na twee dagen, zat ons Moldavië avontuur er weer op. Buiten een kokende motor om (het begint toch echt wel vervelend te worden…) verliep de terugreis probleemloos… Een hoeraatje voor onze Passat!

 (Ik zie trouwens dat we helemaal geen gezellige allemaal-gezellige mensen-bijelkaar-foto’s hebben…. Dus jullie moeten het maar doen met wat omgevings foto’s. Of Joel & Diana of Evelien moeten nog wat van dergelijke foto’s hebben?)

We spotten zowaar een Bijeneter in Moldavië!

3 thoughts on “Moldavië Special

 1. Hoi Hans & Maaike!

  Gisteren heb ik jullie gevonden en nu al een Moldavië special! Wat leuk! En wat een prachtige foto van die bijeneter!

  Ik heb inderdaad wel een aantal groepsfoto’s. Ik heb zojuist van Diana jullie e-mail adres gekregen, dus jullie kunnen ze morgen verwachten! Er zitten ook nog een paar leuke van de kinderen bij en van de bezoekjes aan de boeren. En ik wil jullie nog even wat mailen omtrent mijn stageopdracht 😉

  Jammer dat ik jullie niet uit heb kunnen zwaaien! Ik ben inmiddels trouwens weer helemaal opgeknapt! Ik hoorde dat Roelof het ook nog even te pakken had??

  Groeten daar en tot…?!

  Evelien

 2. Pingback: Moldavie special van ‘de buren’! « Life @ Davidson

 3. Leuk om te lezen…..groetjes aan de blonde krulkuif 🙂

  Boukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.