Boeren op Gods akker

Voorleven, opleiden, uitstralen

Roelof, de stagiair

Dag beste lezers, familie en vrienden,

Aangezien Maaike mij aanbood om een weblog te maken op deze site heb ik dit aanbod met blijdschap aangenomen. Zodoende kunt u hier de komende drie maand verhalen van mij verwachten, dit zal niet elke dag gebeuren, maar ik hoop een aantal verhalen op de site te plaatsen.

Oktober 2011

Maïsoogst en…

Het wordt weer tijd voor een verhaal hier vanuit het verre Roemenië. Vanuit mijn kamer kijkend en luisterend naar Kees Kraayenoord, zie ik dat de regen aanhoudt. Dat het regent is de derde keer dat ik hier in Roemenië zit, maar dat het nu al een hele nacht en tot nu aan de hele tijd geregend heeft heb ik nog niet eerder meegemaakt.

De maïsoogst

De maïs is geoogst. Het was leuk om zelf een keer te hakselen en als je dit vergelijkt met hoe het in Nederland gaat met de grote machines, dan heeft dit ook wel wat. Een man uit het dorp, Sorin, deed het transport. Zijn wagen en een wagen van ons. Ik hakselde een wagen vol en dan reed hij het naar de bult toe. Waar Hans het verdeelde met de Fendt met grondbakje.

Waar ik ook steeds weer tegen aanloop is geduld. Als ik zelf alles mocht plannen, zou ik om 6 uur s’morgens willen beginnen en dan eindigen om een uur of 10 en dan tussen de middag even snel wat eten. Hier gaat het totaal anders. We begonnen tegen een uur of half 10 s’morgens. Tussen de middag gingen de werknemers een uur pauze. Vervolgens gingen we tot 8 uur s’avonds door en toen stopten we. Hierdoor deden we er drie dagen over. Ach, ja het maakt ook niet zoveel uit, het is ook wel weer relax en waarom zou je, je zo druk maken, dat is toch echt een Nederlandse mentaliteit, wat gedaan is, is maar weer gedaan. Hans en Maaike hebben een film gemaakt van het hakselen,  http://www.youtube.com/watch?v=iwudK05ixxw

De laatste vracht mais wordt op de bult gekiept

Zaterdagmorgen zouden we 2 hectare maïs gaan hakselen voor een boer. Om 8 uur zouden we vertrekken. Belt hij om 8 uur, je hoeft pas tussen 9 en 10 uur te komen, ik heb nu nog een soort van maaltijd. (Zijn vader was 2 weken geleden gestorven en dan hebben ze nog een maaltijd met elkaar). Hij zou bellen als we moesten komen. Bij elke feestelijke gebeurtenis hoort drank, en niet weinig. Als een Roemeen een fles bier open maakt, dan gaat de fles leeg. (1,5 literflessen). Toen hij om half 12 nog niet had gebeld, belden wij hem op. Hij was dronken (aan de telefoon te horen) en hij zei dat we maandag beter konden komen. Middags kwam die boer nog langs om allerlei overgebleven hapjes van het eten te brengen. Hapjes zoals stukjes spek, een of andere verwerkte lever met ander spul erdoor heen (had de vorm van een roggebroodje), stukken worst, een jonge witte kaas genoemd; brânzâ, olijven, tomaatjes en flensjes. Best lekker 🙂

Het weekend

In het weekend moet Hans de ene week zaterdags en de andere week zondags melken. Voor de rest van de week melkt er een melker. Op zondagmorgen ga ik er dan meestal ook uit om 5 uur en help ik Hans op de stront met de kruiwagen weg te krooien. De koeien staan namelijk aangebonden met stro als bedekking. Na een uur kunnen wij dan melken, de ene keer help ik hem de andere keer ga ik, als hij begint te melken weer mijn bed in.

Vanmorgen heb ik de kerkdienst in Leeuwarden live meegemaakt. Deze diensten zijn live te volgen. Dineke was er ook en die zou vooraan zitten. Toen heeft een huisgenoot van haar tegen de cameraman gezegd dat hij Dineke op de film moest zetten. Zogezegd zo gedaan. Dus ik zat met aandacht te kijken toen ik ineens een close up van Dineke in mijn beeld kreeg, dit gebeurde telkens als er een lied gezongen werd. Ben benieuwd wat de andere kijkers ervan vonden.

Voor de rest werken wij zaterdags rustig verder tenzij het niet druk is dan zullen we nog wel leuke dingen gaan doen.

Komende weken

Vanaf maandag ga ik weer hard bezig met mijn opdracht. Meestal ga ik s’morgens tot een uur of half 2 bezig met mijn opdracht en s’middags help ik hans dan mee. De komende week gaan we nog weer wat boeren bezoeken om gegeven te krijgen voor mijn opdracht. Voor de rest proberen gegevens van de fabriek te krijgen over melkvet van boeren uit deze omgeving, we gaan de temperatuur van het afgelopen jaar opvragen bij een weerinstituut en voor de rest ga ik verder met het typen van mijn afstudeeropdracht en het maken van voorlichtingsmateriaal, heel wat te doen dus.
Die week erop komt er een groep jeugd uit de kerk van Houten, die gaat hier vrijwilligerswerk doen, beetje klussen en ruimte waar de melkkoeien straks inkomen afmaken.
Daarna komt Vis  Vitalis hierheen met een stuk of 13 man om hier ook te helpen.
Vervolgens komt Dineke hier 10 dagen! Dus er komen leuke weken aan. Ondanks dat het hier heel gezellig is, mis ik toch mijn leeftijdsgenoten.

De familie

Soms zit ik er wel eens over na te denken, drie maand bij een familie en dat bijna 24 uur per dag. Hoe hou je het vol!? Stel je voor dat ik bij een familie kwam waar je na een dag het weer voor gezien had. Dat je met de eerste vliegtuig weer naar huis ging. Dan ben ik dankbaar dat ik bij zo’n leuke familie terecht ben gekomen. De kinderen zijn ook heel leuk, we zijn de dikste vrienden. Echt lachen. Laatst heb ik met Mathias een rondje gereden en hebben toen bij de twee rivieren die bij elkaar komen gekeken. Ja het zijn leuke en vrolijke kinderen.  Als ik niet op de weblog van Hans en Maaike zou schrijven, zou ik hetzelfde gezegd hebben.

Het is leuk om te zien hoe het gaat in zo’n familie. Je ziet alles. Normaal gesproken als je bij iemand op bezoek bent, dan haal je jouw vrolijkste gezicht van zolder en lijkt alles koek en ei, terwijl het in het echt misschien wel anders aan toe gaat. Het leuke hieraan is dat je ziet hoe de familie met elkaar omgaat. Hoe de kinderen reageren op de ouders, wanneer Hans en Maaike een grens trekken en hoe ze een grens trekken. Hoe ze proberen boos te zijn, terwijl ze eigenlijk er keihard om moeten lachen. Dat heb ik soms zelf ook, dan wordt een van de kinderen toegesproken, maar dan is het zo grappig, dat ik mijn lachen bijna niet meer kan inhouden. Ja,ja kinderen zijn leuk!

Trouwens, vorige zondag waren de ouders van Hans hier nog, toen hebben we zondags gevliegerd in de vallei met zo’n grote vlieger. Er stond mij toch een wind. Dat was wel even mooi!

Roelof aan het vliegeren

Mathias en Judith staan klaar om te vliegeren

Nou ik hou maar eens op te schrijven, als jullie ergens benieuwd naar zijn dan vraag je het maar en zal ik daar in het volgende verhaal ook over schrijven.

Bonne ziua, Roelof

September 2011

Eerst zal ik mijzelf even introduceren, ik ben Roelof Hoving, 23 jaren oud, 4e jaars, student Dier- en Veehouderij aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten. Aangezien ik in het vierde jaar een afstudeerstage mag houden, leek het mij leuk om de agrarische sector eens van een andere kant zien. In het verleden ben ik al eens in Denemarken en Canada geweest voor een stage en werk. Dit waren boeren die veel koeien hadden en grote machines hebben en het financieel aardig voor mekaar hebben.
Nu wilde ik het boerenleven eens van de andere kant bekijken, een armere omgeving zodat ik van dichtbij meemaak dat er ook boeren zijn die het een stuk minder hebben dan wij. Daarnaast te kijken wat ik voor die boeren kan betekenen. Ook vind ik het mooi om eens stil te staan, om na te denken waar ik voor sta en ga, ook op het gebied van mijn geloofsleven. Dit is ideaal in een totaal andere omgeving.

Vis Vitalis de gereformeerde studentenvereniging in Dronten waarvan ik ook deel uitmaak had via een lid contact gekregen met Hans en Maaike. Elk jaar probeert Vis Vitalis een goededoelenactie te doen. Dit jaar gaan ze in de herfstvakantie naar Roemenië toe om een week te helpen op de boerderij bij Hans en Maaike. Hier gaan zij onder andere verbouwen, klussen, misschien iets voor de kinderen in de omgeving organiseren en wie weet wat nog meer.

Dit was de reden dat ik bij Hans en Maaike terecht kwam. Ik ga voor hen mijn stageopdracht doen en daarnaast mijn afstudeerwerkstuk. Als stageopdracht ga ik voorlichtingmateriaal maken voor kleinschalige boeren in de omgeving van Fintinele, de plaats van de boerderij. Dit houdt in dat ik verschillende bedrijven ga bezoeken en dat ik hieruit kan gaan analyseren welke kennis er bij de boeren nodig is. Met deze informatie kan ik voorlichtingsmateriaal gaan maken, wat Hans bijvoorbeeld kan gebruiken bij studiebijeenkomsten met deze boeren. Dit project is nog in de beginfase, dus het kan gedurende deze 3 maand nog wat gaan veranderen.

Als afstudeerwerkstuk ga ik onderzoek doen waarom het melkvetgehalte lager wordt in de zomer. Hier probeer ik dan een oplossing voor te vinden.

Eerste indruk Roemenië

De reis

Na een vliegreis van een paar uurtjes nam ik met een beetje wantrouwen een taxi naar het treinstation in Boekarest. Hans had mij al voorbereid dat ik vooral niet teveel moest betalen aan de taxichauffeur. Aangezien een taxichauffeur gelijk bij de deuropening vraagt of ik een taxi wilde, nam ik dat aanbod aan. Toch vroeg ik hoeveel het moest gaan kosten, waarop hij antwoordde; dat hij een meter in de taxi had. Heel vertrouwelijk stond op de deur van de auto dat het 3,50 lei per km was. Dat gaf mij meer vertrouwen, maar niets van dit alles bleek waar te zijn, aan het einde van het ritje vroeg hij of ik iets van 500 Ron wilde geven, das toch veel te veel meneer, zei ik aarzelend. Ja, het staat op de meter zie je? Nou ja dacht ik een beetje overdonderend, het zal wel en ik wil toch graag zo snel mogelijk deze taxi uit, zodat ik de trein van 13.40 kan halen. (later bleek toch wel dat ik aardig bedrogen was, hoop dat hij er gelukkig mee wordt, een derde van zijn maand salaris had hij al weer binnen). De trein van 13.40 kon ik niet meer halen en kon ik mooi tot 21.00 uur wachten op de trein naar Veresti, waar Hans mij s’nachts om 4 uur zou ophalen. Na een paar uur wachten, gedeeltelijk in de MC Donalds, waar ik nog 1,5 uur met een student uit Litouwen gepraat had en vervolgens nog met een Amerikaan, bracht ik mijn tijd op het station door.

De eerste week

Na een heerlijke nachtrust werd ik wakker bij Hans en Maaike. De eerste dagen heb ik de omgeving wat leren kennen, hebben Hans en ik kunstmest met tarwekorrels op de kopakker van elk stuk grasland gelegd met bordjes erbij dat dit spul heel giftig is. Dit omdat er verschillende schapenherders zijn schaapjes laat weiden op andermans land. Wat betekent dat het gras daardoor niet zo hard meer groeit.
Wat mij opviel aan de omgeving hier is dat er heel veel kleine stukjes land zijn. Elk boer heeft zijn eigen stukje land. Allemaal strookjes van een0,25 hectare tot3 hectare groot ongeveer. Ik zou zeggen een ruilverkaveling zou wel op zijn plek zijn hier. Er is hier veel maïs, de mensen maken van de korrel maïspap en de rest van de plant voeren ze aan de koeien, daarnaast wordt er luzerne, gras en zonnebloemen verbouwd. Er zijn ook boeren die soya proberen te verbouwen.

Iedere gezin heeft bijna tenminste 1 koe voor de melk, een varken voor het vlees, wat kippen, een waakhond aan een touw en een moestuin. Daarnaast heeft ieder gezin een stuk grond verderop het land. Verder zie je heel veel paarden met een Roemeense kar erachter, weet even niet hoe dat heet. Het is bijna onmogelijk om te vertellen wat ik hier zie. Je moet het gewoon meemaken. Ze drinken hier heel veel alcohol, ze snoepen hier heel veel, slechte gebitten is het gevolg. De christenen drinken en roken niet. Dat vind ik heel mooi. De vrouwelijke christenen dragen hoofddoekjes en een rok. Ik wil nog graag een keer zo’n dienst mee maken, het duurt hier 3 uur en als je als gast komt, hoort het zo dat je een lied zingt of iets voordraagt tijdens de dienst. We gaan het meemaken!

Wat ook heel indrukwekkend is, dat mensen hun auto en hun huis heel belangrijk vinden; bouwen zij een joekels van een huis, vervolgens gaan ze in de keuken wonen omdat het veel te duur is om in het huis zelf te gaan wonen. Dat is wel triest hoor. De mensen kunnen hier niet allemaal zo goed met geld omgaan, sparen hebben zij nog niet van gehoord. Ik hoop niet dat ik ze nu zwart maak, het is gewoon triest om van te worden. Als ik het goed begrijp komt dit door het communisme wat er vroeger was geweest. Toen werd er meer voor hen gezorgd, nu moeten ze voor zichzelf zorgen.

Moldavië

Hans en Maaike hebben ook contacten met Joël en Diana dit is een stel die zaad willen gaan produceren in Moldavië  voor de Bolster en daarnaast wat andere activiteiten met zelfde soort insteek als Hans en Maaike. Zij hebben sinds vorige week ook een stagiaire Evelien. Evelien is daar totaal ongeveer 6 weken. Evelien en ik zullen ook gedeeltelijk samenwerken aan de stageopdracht die ik moet doen. Zij doet een studie wat lijkt op plattelandsvernieuwing zodat wij elkaar mooi kunnen aanvullen.  Evelien hebben wij maandag naar Moldavie gebracht waar wij 4 dagen bij Joel en Diana verbleven. Wij hebben daar ook bedrijven bezocht en hebben de hoofdstad waarin zij wonen verkent. Wat we nog meer hebben mee gemaakt staat in de weblog van Hans en Maaike.

Dit was het tot zover.

Bonne ziua.

34 thoughts on “Roelof, de stagiair

 1. Hoi,

  nou het is wel interessant daar he!
  ben benieuwd naar je volgende verhaal!

  groetjes Aaldert

 2. Ha die roeffie,
  Ik hoor het al, je past er zo tussen;)
  of kan je ze nog niet bijhouden met de borrel??
  Succes en Gods zegen!

  Peu

 3. Hey Roelof,
  fijn om een levensteken van je te zien.
  Volgens mij heb je het er wel naar je zin. Leuk om je te kunnen volgen.
  Hier is het wel anders hoor, zo zonder Roelof.
  He, een fijne tijd daar. We blijven je volgen.
  Hartelijke groet, ook namens Kees natuurlijk. En groetjes van Dorien, Merel en Marloes.

 4. Ha Roelof… fijn om eindelijk….. weer eens wat van jou te vernemen… ik dacht al, hij houdt nog steeds niet van verhalen schrijven.. maar ik moet zeggen, dat valt me niet tegen, wat je hierboven hebt neergezet.
  Leuk om te lezen.
  Doe je best met je verdere voortgang van je project.
  En hou ons op de hoogte hé?
  liefs mama

 5. heej broertje,

  Leuk dat je een blog bij houdt.
  Wanneer ik tijd heb, ga ik er even voor zitten,
  en zal je verslag eens lezen:)

  Het ga je goed daar!

  xx je zus

 6. toe maar! mooi verhaaltje! nu weet ik eindelijk wat je daar in verwegistan doet 🙂
  Heel veel succes daar!
  enne…ben benieuwd wat voor een toneelstuk je gaat opvoeren in de kerk! wahaha!

  xx klazina

 7. Dag Roelof,

  Mooi om een indruk te krijgen van je activiteiten daarginds.
  We zijn benieuwd naar de volgende editie.

  Succes met alles. Sterkte ook met het optreden in het publiek (eerst al in het circus lazen op de site) en binnenkort ook in een eredienst.
  Het allerbeste!

  Pa en ma de Vries

 8. He Roeltje,
  wat leuk zo’n blog!
  Leuk om zo een beetje een idee te krijgen hoe het er uit ziet.
  Klinkt interessant en je zal vast nog veel meer cultuurverschillen (schokken) te zien krijgen.
  Ben benieuwd naar je volgende verhaal.

  X Greetje

  ps: had een beetje laat in de gaten dat je al richting Roemenie vertrokken was…

 9. Hey Roelof,

  Mooi verhaal, klinkt als een bijzonder land.

  We gaan het vast ook meemaken als wij met Vis Vitalis die kant op gaan!

  Gr. Roel

 10. Haa Roelof,

  Wat leuk om wat van je te horen en je verhaal te lezen!
  Dan krijgen we hier in Nederland extra veel zin om langs te komen om daar een week hard te gaan werken! Gaan we dan ook naar die kerk die 3 uur duurt, waar vrouwen hoofddoekjes & een rok dragen, en waar we als gasten een lied gaan zingen? 😉
  Veel plezier, succes met werken en tot een volgend verhaal!

  Groetjes,
  Henrike

 11. Hoi Roelof, mooi verslag. Interessante opdracht heb je. Wij boeren net als Hans en Maaike hier. Wij vragen het ons ook af waarom het vet fors daalt in de zomer. We denken aan hittestress maar onderbouwde verklaring is er niet. Als je wilt hebben we hier nog wel wat info liggen van een hulpgroep die ook bezig geweest is met voorlichtingsmateriaal
  Succes en groeten. Michel

 12. Ha, we kunnen met de Vis het Vis-lied wel in de kerk zingen! Als wij alle amicalen zien, die zingen zo mee… Misschien die Roemenen ook wel! Dan zingen we met de hele kerk het Vis-lied! Haha!
  En ieder gezin heeft één varken? Gaan ze dan ook met het varken aan een touw naar de ‘beer’? Anders slachten ze het varken voor het vlees en dan hebben ze geen vlees voor de volgende keer meer..
  Ik ben wel benieuwd hoe het er daar uit ziet.. Al die kleine hoekjes land komt mij wel bekend voor… Moet je het kadaster even opvragen.. Kun je lachen!! Daar klopt namelijk meestal niets van..
  Maar veel sterkte en geluk bij Hans & Maaike en veel succes met je stageopdracht! En alle werkzaamheden die je verricht! Hoe gaat het melken daar eigenlijk? Op de grup? Jo!

 13. Mooi verhaal Hoving

  Lijkt mij erg interessant om het eens te zien! Het verhaal over dieren doet met denken aan een lied. Ik heb een kip en een paard en een koe.. enzovoort;p

  Maare… veel succes daar verder en ik ben benieuwd naar het volgende verhaal!

  Groeten,
  Jan-Gerson

 14. Ha, misschien kunnen wij dan twee liedjes zingen in de kerk! Het Vis-lied en het lied: Ik heb een kip en een paard en een koe.. Roemenië, daar moeten wij naar toe, etc…

 15. Bedankt voor jullie reacties! En jullie inbreng:P

  Ik vindt het mooi!

 16. leerboek melkwinning, nog under construction.

  Mischien kun je het (laten) vertalen in het Roemeens?

  http://wikimelkwinning.groenkennisnet.nl/

 17. gisteravond je stem nog horen galmen door ons huis
  terwijl je zover weg bent
  heel veel succes deze week met al je werk
  maak er een mooie scriptie van en
  doe de groeten aan je gastouders
  liefs ma de vries

 18. Hoi broertje,

  Heb eindelijk even de tijd genomen je blog te lezen.
  Je schrijfstijl is prettig, dus was ik er zo door heen:)

  Leuk om te lezen wat je daar ziet en mee maakt.
  Betekent het dat jij nu ook niet rookt en drinkt? Dat 1e deed je volgens mij al niet…

  Ik kijk uit naar je volgende verhaal.

  xx Erna

 19. Wederom mooi verhaal Roelof, dat filmpje erbij is ook leuk.

 20. Ha die Roeltje!!
  Ik had je eerste verhaal op de één of andere manier gemist….
  maar vandaag ben ik helemaal bi jgelezen…
  Ik wist niet dat je zo’n schrijver was joh!! je kunt wel een boek gaan schrijven. Erg leuk om te lezen hoe jij de dingen beleeft en meemaakt.
  Stoertje, het ga je goed en tot ziens maar weer!
  liefs, aly

 21. Inderdaad Roelof zoals anderen hiervoor ook al schreven… je schrijft leuk. Fijn dat je een gezellige en leuke familie hebt getroffen waar je drie maanden mag zijn.
  Ik kijk uit naar een volgend verhaal van je. Geniet van je vrienden uit Dronten en van Dineke als ze bij je te gast zijn.
  Het allerbeste daar… geniet ervan.
  Nog een paar weken dan gaan wij ook op reis naar Zuid Afrika.
  We komen bijna gelijk weer thuis met jou.
  Tot horens,
  liefs mama

 22. Roelof, wij papa en ik hebben net de filmpjes ook even bekeken. Papa vond het ook leuk om jou daar zo aan het werk te zien.
  Leuke kindertjes waren dat bij het vliegeren.
  Fijn dat je het zo naar je zin hebt.
  tot de volgende keer dan maar weer.

  liefs mama

 23. Ha Loonwerker!
  Jij kunt het idd op een mooie manier brengen.. Leest zo door het verhaal heen! Heb jij een eigen auto dan? Dat je zo eem bij rivieren kunt gaan kijken, etc.? En heb je al een beetje een antwoord op je ondezoeksvraag? Kun je je nog een beetje aan de planning houden? Mooie filmpjes ja! Kan er wel van genieten! Succes deze week!

 24. wederom mooi verhaal,

  wanneer kan ik meehelpen hakselen, tenminste niet zo’n gestres, en je zal ook wel niet zo snel vastzitten met die bolderkarren 🙂
  als ik tijd had zou ik ook wel even een paar dagen langs willen komen!

  groeten Aaldert

  PS: schrijf zo door

 25. @ Aaldert je mag zo komen, in November is nog plek. Gezellig. Hakselen is nu gebeurd. Maar er is nog wel ander werk.

  @ Harold, ik heb niet een eigen auto, maar mag in principe de auto altijd meenemen als er benzine in zit.. met de dikke passat! haha mooie ouwe bak. Nog een oudere dan die van Epeus.
  Ik heb wel veel suggesties voor mijn antwoord op de onderzoeksvraag. Sowieso al een hoofdoorzaak en dan nog wat suboorzaken.
  Ik kan mij prima aan de planning houden. Krijg voldoende tijd ervoor. Hans en maaike denken goed mee! Ennuh de melkfabriek is ook bereid gegevens te verstrekken.. en de weerinstituut.. ach ja het loopt wel. Alleen het rantsoen veranderen gaat niet echt lukken. maar daar hebben we wel een oplossing voor.

 26. Goed werk hoving! Nog even en dan melken, in de nieuwe stal! Topper!

 27. Hoi Roelof,

  Hier nog even een berichtje van mij, door het vroege opstaan is het niet meer gelukt om afscheid van je te nemen.

  Bij deze nog bedankt voor de gezellige week! Leuk dat je met ons mee heb gedaan/gewerkt. Het was een erg gezellige week en we hebben veel met je gelachen. Ben je al een beetje bij gekomen van de vele verlies potjes met klaverjassen? 😉

  Veel suc6 met je stage.

  Grt Hans, en hopelijk tot ziens

 28. Hoi Roelof,

  Nog een beetje vol te houden daar? Of ben je de dagen aan het afstrepen?

 29. Ja het is hier nog best vol te houden. Zondag dacht ik dat het de laatste keer was dat ik mocht melken, maar ze hadden nog een verrassing, morgenvroeg mag ik weer om 5 uur eruit.
  Toch verlang ik er ook naar om weer naar Nederland te gaan.
  In het weekend krijgen we nog weer bezoek uit Nederland, Jan Bakker vanuit het bestuur van de stichting. Hij komt samen met zijn dochter.
  Die komen donderdagavond tot en met maandag. Jan Bakker werkt bij de BLGG, dus dat is wel interessant.

  Groetjes Roelof

 30. Hi Roelof,
  Leuk om te lezen hoe het met je gaat. Heb je het nog steeds goed naar je zin daar?
  Je stage zal al wel bijna afgelopen zijn… Ben wel benieuwd naar je belevenissen van de afgelopen maand 🙂

  Nog een fijne tijd daar.

  Liefs Mariska

 31. Roelof!

  Morgen ga je naar huis toch?
  GOEDE REIS TOEGEWENST!

 32. Hey Roelof (en Hans en Maaike), heb een beetje laat in de gaten dat je ook meeblogde! 🙂 Leuk om te lezen, vind dat je dingen respectvol verwoord en inderdaad leuke schrijfstijl! Zien we je nog eens in Moldavie? Groet van Diana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.