Boeren op Gods akker

Voorleven, opleiden, uitstralen

Vol goede moed

6 reacties

2022 is voor ons een bijzonder jaar in alle betekenissen van het woord geweest. Een jaar van hoop, verwachting en opnieuw beginnen maar ook van totale ontreddering, desoriëntatie en onszelf herpakken. Het is voorbij gevlogen en tegelijkertijd is er zo ontzettend veel gebeurt dat het haast onmogelijk lijkt dat er “slechts” een jaar voorbij is. Ondanks alles kunnen we alleen maar heel dankbaar zijn. Wanneer het leven schudt op zijn grondvesten blijft alleen het belangrijkste overeind. Al het andere is bijzaak. We zijn dankbaar voor ons gezin, ons huwelijk, de mensen om ons heen dichtbij of verder weg, we zijn gezond, hebben een dak boven ons hoofd, altijd eten op tafel en leven in een land waar vrede is. Ons geloof is een stevig anker in dit alles, het geeft houvast in onzekere tijden als deze. Het geeft hoop voor de toekomst en een zeker weten dat welke weg we ook zullen gaan, we het niet alleen hoeven doen. Dat is heel makkelijk opgeschreven maar het is een bewuste keuze, lang niet altijd de makkelijkste en we mislukken er heel vaak in. We moeten er bewust voor kiezen om positief naar de toekomst te kijken, mensen te vertrouwen en zegen uit te spreken in plaats van vloek en slechtheid. Niet omdat we zelf zo goed zijn, dat absoluut niet, maar omdat dat het leven lichter en beter maakt.

Huisvesting
In Nederland hebben we een tweede caravan kunnen kopen. Iets groter dan onze huidige caravan zodat we er met ons hele gezin inpassen. Wanneer we begin april uit ons huis moeten hebben we twee caravans om in te wonen en dus een dak boven ons hoofd. Een deel van het erf en de gebouwen is wel van ons dus we hoeven niet perse weg uit Fantanele. In de stal is een toilet en we kunnen in het oude tanklokaal een douche improviseren. Zo kunnen we nog een tijdje in Fantanele op ons erf wonen om de laatste dingen af te ronden en ons goed voor te bereiden op wat gaat komen.

Hoe nu verder
In de vorige blog schreef ik over Agnes die een kleinschalige tuinderij in Sarata heeft, vlakbij de stad Sibiu. Zij is op een leeftijd dat ze bijna met pensioen mag en is daarom op zoek naar mensen die verder willen gaan met haar tuin. Ze heeft er een hoop liefde, kennis en energie ingestopt en zou het jammer vinden om dat verloren te zien gaan. Samen met haar zijn we aan het bekijken of het mogelijk is om een tijdje met haar samen te werken om het werk uiteindelijk helemaal over te nemen. Voor ons een compleet nieuwe tak van sport maar daar draaien we inmiddels onze hand niet meer voor om. We hebben met Agnes afgesproken dat we van half mei tot half juli dit jaar naar Sarata komen om haar te helpen in de tuin. Zo kunnen we kijken of het werk bij ons past en of wij bij haar passen.
Hoewel het beginnen van een groentetuin niet aan een plaats gebonden is, heeft het voor ons een groot voordeel om samen te gaan werken met Agnes. Er is al een klantenkring en dus afzet van de groenten en we kunnen het vak leren van een ervaren teler. Hoewel wij al wel wat ervaring hebben met een moestuin, is een commerciële moestuin toch een serieuzere aangelegenheid.
Als het werk ons ligt en Agnes ons na de zomer ook nog aardig vindt, dan kunnen we een deel van ons gezinsinkomen uit de groentetuin gaan halen. We hebben nog twee Jersey pinken op stal die we graag mee nemen en willen gaan melken. De melk kunnen we verkopen aan de groente klanten als consumptiemelk en yoghurt. Hans wil graag in de advisering van regeneratieve landbouw gaan werken en ik geef inmiddels online Nederlandse les aan buitenlandse mensen via Panoramic learning. Voldoende voor een besmeerde boterham en een beetje extra naar wij hopen.

In een volgende blog wil ik graag vertellen over onze reisplannen. Die zijn er nog steeds en hebben ook met de nieuwe caravan te maken. Om af te sluiten wil ik iedereen bedanken voor de support, lieve berichten en giften het afgelopen jaar. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen hoeveel dat voor ons betekent. We wensen jullie een gezegend 2023 toe, vol liefde en mooie momenten.

6 thoughts on “Vol goede moed

  1. Bedankt voor de informatie en getuigenis van hoop. Ook een gezegende nieuwe weg in 2023 gewenst..

  2. Wat een jaar! Heel veel sterkte met de nieuwe uitdaging! We bidden voor jullie.
    Liefs en hartelijke groet,

    Hans en Wilma

  3. Alle liefs, vertrouwen en blijvend goede moed! Wat zijn jullie toch sterk en krachtig!
    Lj&C&K&A

  4. Roemeense kinderen die niet zonder ern Holland oliebolletje kunnen! Goed opgevoed! 🙂

  5. Dag Hans en Maaike,

    Wat mooi om te lezen waar jullie allemaal mee bezig zijn! Respect voor wat jullie doen en proberen te doen.
    We hebben op dit moment een man uit Roemenië bij ons aan het werk. Hij is Christen en vertelt veel over zijn leven in Roemenië. Hij bouwt nu een leven op in Nederland, samen met zijn vrouw en pasgeboren tweeling.Door zijn verhalen herinnerden wij ons dat jullie juist daar zijn gaan leven.
    We wensen jullie Gods zegen toe voor dit jaar.
    Hartelijke groeten,

    Tina & Adriaan Verschuren

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.